Vintern av Conny Palmkvist

 

Det som är lika i alla hans berättelser, och orsaken till att man ska läsa Vintern, är Conny Palmkvists fantastiska språk. Han skriver en svenska som är helt underbar, och som är glasklar, genomlyst och utan ett ord för mycket. Det är poetisk lyster, en sorts minimalistisk prosa. Och det är väldigt styvt gjort. Det finns nästan ingen annan i Sverige som kan skriva så här.

— / Yukiko Duke, Gomorron Sverige (SVT)

Vintern av  Conny Palmkvist

Fördfattaren trollbinder mig med det otroligt vackra språket. Ibland är det korta och distinkta meningar, ibland längre meningar men slagfärdiga och tydliga trots sin poetiska form.
Mycket står öppet åt egna tankar i den här dystopin. Hur förändras vi när faran hotar? Vilka blir vi? Många frågor kan man besvara själv medan annat står i dunkel och låter oss filosofera. Den har dock ett för tydligt mål och slutet känns till en början för förutsägbart.
Trodde först att det skulle bli en DNF men läste klart. Mot slutet tar sig berättelsen och jag får fler funderaingar som förhöjer bokens värde och jag känner mig tillfreds att jag inte lämnade den oavslutad. Boken får en trea av mig på goodreads för att inget särskilt egentligen händer förutom sökandet. De poetiska meningarna förde mig mot trots allt mot slutet och jag hungrar efter fler vackra formuleringar av författaren.

Vill du läsa den så finns den på:

Bokus och Adlibris

Förlag: Bokförlaget Mormor
Antal sidor: 210
ISBN: 9789185841899
Utkom: Oktober 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s